10. Tasarahamalli lisää koko perheen terveyttä ja hyvinvointia.

Suuret päivähoitoryhmät ovat tehokkaita infektioiden levittäjiä ja ns. superbakteereiden syntypaikkoja. Sairaasta lapsesta taudit tarttuvat myös vanhempiin. Kyse ei ole pienestä ongelmasta: vanhempien työstä poissaoloista 40% aiheutuu lasten sairastamisesta päivähoidossa.


On raskasta yrittää selviytyä työstä ja lastenhoidosta sairaana. On vaikeaa opetella elämän perustaitoja - kävelemistä, juoksemista, puhumista, piirtämistä jne. - jos on jatkuvasti kipeä. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan työn ja perheen ristiriidat, avioerot ja sairaspoissaolot kulkevat käsi kädessä. Ojanen: Työn ja perheen ristiriidat, sairauspoissaolot ja avioeroriski suomalaisilla palkansaajilla.

Ei ole yhdentekevää onko räkätauteja vuodessa kaksi vai kaksikymmentä! Tasarahamalli ohjaa päivähoitopalvelun käyttöä terveempään suuntaan: pienempiin ryhmiin, jossa sairarastavuus on vähäisempää. Jo 1970-luvulla on väitöstutkimuksilla osoitettu, että lapsiryhmän koon kasvessa yli viiden infektiot kaksinkertaistuvat. Pienemmissä ryhmissä lapset kokevat vähemmän stressiä ja sairastavat myös siksi vähemmän.


Myös lyhyempi päivähoito ryhmässä vähentää stressiä etenkin pienimmillä, joiden vastustuskyky on muutenkin heikoin. Kotihoidossa oleva vauva ja taapero säästyy monelta pöpöltä.


Myös päiväkotimelulla on kauaskantoiset ja vakavat vaikutukset, jotka tulevat näkyviin ehkä vasta vuosikymmenten kuluttua.